Kunstenaar en speculatief ontwerper Nicole Spit geeft in 6 kunstwerken haar visie op de veldboon van de toekomst. Te zien zijn, onder andere haar kunstwerken, vervreemdende en spannende objecten, waarbij stikstofknolletjes, ‘veldbonenbloed’ en toekomstige agricultuur aan bod komen.
Deze bijzondere groepstentoonstelling, gewijd aan de eiwittransitie, presenteert nieuwe werken van internationale kunstenaars: Anna Dumitriu, Ana Kun/Dan Perjovschi, Marc Bijl, Mitzi Schreuder, Dasha Tsapenko, Nicole Spit, Maro Pebo, Danielle van Vree, Špela Petrič en Domenique Himmelsbach de Vries.
De expositie belooft een unieke ervaring te worden, waarin kunst in relatie met de eiwittransitie centraal staat.
Op 5 augustus was de officiële opening door Tjeerd Jongsma, directeur van Institute for Sustainable Process Technology en Fascinating.
Tien kunstenaars uit Europa en Zuid-Amerika, meerdere wetenschappers, performances, lezingen en een concert…
Onder de paraplu ‘Verteerbaar’, de naam van deze expositie ontplooit Artphy deze zomer vele activiteiten.
Waar: Kempkebosweg 4 , 9591VG Onstwedde Wanneer : De tentoonstelling is bij Artphy vrij te bezoeken op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 tot 17:00uur.
Dit jaar zullen de beide kunstenaars zich gezamenlijk presenteren op de Kunstfietsroute in het atelier van Eveline. Dat levert een interessante ontmoeting op waarin ze op zoek gaan naar de raakvlakken in hun werk, zowel visueel als inhoudelijk.
— Nicole Spit— ‘Nicole Spit is kunstenaar en speculatief (toekomst-) designer. Speculatief design verbeeldt toekomsten op basis van huidige technologische en sociaal maatschappelijke ontwikkelingen. Een terugkerend thema in haar werk is het spanningsveld tussen synthetische, door ingrijpen van de mens gemanipuleerde natuur en biologisch gegroeide natuur. Dat levert vaak vervreemdende en soms bizarre verbeeldingen op. Zo heeft ze voor haar ‘Digitaal Bomen Monument’ bomen digitaal omgezet in 3d software naar een virtuele wereld en 3d geprint. Ook werkt ze met Artificiële Intelligentie creatie en onderzoekt ze de mogelijkheden van genetische modificatie. Hoe zou toekomstige natuur er uit kunnen zien?’
— Eveline Mooibroek — ‘Het werk van Eveline Mooibroek gaat over onze waarneming, over de werking van zintuigen en over de schijn en de werkelijkheid. Over het gevoel niet helemaal gerust of thuis te zijn in de wereld die we hebben geschapen. Eveline is geïnspireerd door de gecultiveerde en gemanipuleerde omgeving. In haar werk is het leven bevroren en stilgezet op een vervreemdende manier. We weten niet meteen wat we zien. Eveline maakt ongemakkelijke en soms ongerijmde kunst. Haar wereld is er één van contrasten en tegenstrijdigheden. De kunstmatige mooiheid, en de schoonheid van het lelijke: ze probeert het tot één beeld samen te brengen.’
Geweest : De Digitaal Bomen Monument expositie is nog tot 1 februari 2023 te zien bij Huize Koningsbosch in Castricum! Zondag 11 december was de opening door wethouder Brouwer van de ‘Digitaal Bomen Monument’ expositie in de grote zaal van Huize Koningsbosch in Castricum.
Er zijn 2d prints te zien van bomen uit Castricum, die door middel van fotogrammetrie en 3d software gedigitaliseerd zijn en in een 3d droomwereld geplaatst zijn. De afbeeldingen kunnen gescand worden met een Augmented Reality app, waarna de afbeelding tot leven komt.
Ook zijn er 3d prints te zien van vier geselecteerde bomen uit Castricum. Twee daarvan, de Kastanjeboom bij Huize Koningsbosch en de Wilg uit de Tuin van Kapitein Rommel, zijn inmiddels al gekapt, maar leven voort in hun digitale wereld.
In mijn kunstproject ‘Digitaal Bomenmonument’ selecteerde ik acht bomen in Castricum, die allemaal een specifieke boomdreiging vertegenwoordigen. Zoals voedselarme grond. verstedelijking, boomziekten, droogte, verzilting. Sommige, zoals de oude kastanjeboom bij Huize Koningsbosch of de oude wilg bij de Tuin van Kapitein Rommel, zijn al gekapt en leven voort in de digitale wereld.
Wij kunnen stenen monumenten restaureren, maar helaas geen oude monumentale bomen. Hoe kunnen we ze behouden, met hun specifieke fenotypische eigenschappen? Is een digitaal arboretum in een metaverse misschien een alternatief?
Als kunstproject voor de gemeente Castricum zal Nicole Spit in 2022 een digitaal bomenproject verder onderzoeken en uitwerken.
photogrammetry van een Castricumse boom
Bomenwaardering
Tijdens de COVID Lock downs merkten veel mensen dat ze behoefte hebben aan energie uit de natuur, bos en bomen om zich heen. Onze bewustwording over de waarde van bomen verandert. Steeds meer bomen verdwijnen door kap of bosbranden of door een andere kijk op natuurbehoud. Daarom wil ik onderzoeken of we monumentale bomen wellicht behouden door ze digitaal op te slaan in Virtual Reality als bomenmonument?
Het plan
Mijn plan is om een aantal karakteristieke oude bomen uit de gemeente Castricum of regio, vast te leggen door ze te scannen en digitaal om te zetten.
Ik wil door middel ‘Photogrammetry’ en speciale software, namelijk ‘Blender3d’, bomen digitaal in 3d vastleggen. Ze leven dan als het ware voort, als digitaal monument, in een virtuele droomwereld.
Per boom zal ik zodoende een digitaal gerenderde fotoprint, een korte digitale film waarin de boom de ‘hoofdrol’ heeft in zijn digitale droomwereld en een 3d geprint model van de stam van de boom met daarin opgeborgen de zaden van de boom, als genetische databank creëren.
Daarna wil ik met deze boomgegevens in december een mooie tentoonstelling inrichten, waarbij ik de mensen uit Castricum en regio, bewust wil maken van de waarde van oude karakteristieke bomen uit hun eigen omgeving, van (verdwijnende) natuur, van nieuwe technieken en verbondenheid kweken met de natuur in de regio Castricum.
NB: Ik zoek nog naar samenwerking met partijen die ook belang bij dit project kunnen hebben, wil je samenwerken of zou je (delen van ) de tentoonstelling willen exposeren? Bijvoorbeeld voor (natuur)-educatie, restaurant in het bos, kunstgalerie. Ben jij wellicht een belanghebbende of weet jij iemand die geïnteresseerd zou kunnen zijn in kunstwerken waarbij nieuwe technieken worden gemengd met natuur, mail mij dan op nicole@studiodaarheen.nl
De ‘Oase der Muzen’ kunstexpositie is van 6 t/m 10 september met een mooie kunst en landart-expositie en als plek om je op te laden! Verlengd tot en met 25 September!
Op de mooie doorstroom- buitenlocatie in de tuin van Kapitein Rommel met Wellness, kunst klank en gedicht en bijzondere activiteiten op inschrijving. De land-artgroep ‘de Feniks’ (Anja Jonker ,Marije Samuels, Nicole Spit) exposeert door de gehele tuin met bijzondere natuurlijke landart. Suzanne van Reenen maakte tuindichtjes gebaseerd op deze specifieke tuin. In de replica van het historische witte tuinhuis exposeert Nicole Spit ( speculatief conceptdesigner en kunstenaar en vertaald toekomstvisies in kunstobjecten)
Expo ‘Oase der Muzen’ met Nicole Spit van Studio Dáárheen. 6-25 sept Tuin van kapitein Rommel in Castricum
Digitaal boommonument. Tijdens de COVID lockdowns merkten veel mensen dat ze behoefte hebben aan energie uit de natuur, bos en bomen om zich heen. Steeds meer bomen verdwijnen door kap of bosbranden. Kunnen we monumentale bomen wellicht behouden door ze digitaal op te slaan in virtual reality? Nicole Spit heeft door middel ‘photogrammetry’ en speciale software bomen digitaal in 3d vastgelegd. Ze leven als het ware voort, als digitaal monument, in een virtuele droomwereld.
Boom vastgelegd door Photogrammetry – Nicole Spit
Digitaal Boommonument in virtuele wereld
Synthetische boomwortel communicator. Bomen kunnen communiceren met elkaar en de ondergrondse wereld via het Wood Wide Web, het mycelium schimmelnetwerk onder de grond. Zouden we via een synthetische boomwortel-communicator met deze ‘gesprekken’ mee kunnen praten, door signaalstoffen te monitoren en toe te voegen?
Synthetic Tree Root Communicator for the Wood Wide Web.
ZON
Cyanotype sunprints. Nicole Spit heeft de energie uit de natuur ook vertaald in ‘Cyanotype-Sunprints’, waarbij er mysterieuze beelden ontstaan. Cyanoprint is de fotografische techniek waarbij de zon inwerkt op chemicaliën en contactafdrukken van planten achterlaat.
Cyanotype sunprint van Nicole Spit
Chloroplast BioTattoo. In een speculatief design kunstproject van Nicole, laat ze zien hoe we wellicht in de toekomst gebruik kunnen maken van fotosynthese van planten, door bladgroenkorrels in de huid te integreren. BioArt.
Dier met groene bio tatoeage waarin energie wordt opgewekt d.m.v. fotosynthese.
Waar te zien? In de Tuin van Kapitein Rommel (ingang schuin tegenover het station) in Castricum, in het witte tuinhuis.
Wanneer? van maandag 6 september t/m zaterdag 25 september 2021. tijden : van 09:30 uur- 16:30uur.
‘In deze intrigerende lezing neemt designer Nicole Spit je mee naar de wereld van morgen. Speculatief ontwerp verkent plausibele toekomstige ontwerpproducten en scenario’s op basis van huidige ontwikkelingen en bestaande recente wetenschappelijke kennis.’
‘Nicole reflecteert in haar kunst en design vaak op het spanningsveld tussen het maakbare, manipuleerbare en het eigenzinnige karakter van de biologische natuur. Deze keer stelt ze vragen over toekomstige producten in relatie tot onze bossen. Wat als we een ‘Synthetische Boom Wortel Communicator’ zouden kunnen gebruiken om ons met het myceliumnetwerk onder de bossen, het ‘Wood Wide Web’ te bemoeien? Wat als we genetisch gemanipuleerde planten of dieren gebruiken in onze bossen? Moeten we de bodemwereld onder ons ontdekken, zoals de diep zee en de ruimte? Hoe kunnen we bossen en stedenbouw laten samenvloeien?
Speculatief ontwerp kan een grote inspiratie- en discussiestarter zijn voor ontwerpers, bedrijven, studenten, wetenschappers en iedereen die de toekomst beïnvloedt. Dus ook voor jou.’
Saturday 19-9 | Boslocatie 2 om 14:30 – 15:30uur Sunday 20-9 | Boslocatie 1 om 17:00 – 18:00uur Lecture including Q&A and speculative design ideation workshop afterwards. (Lecture images, in the forest, on analogue A3 posterboards on an easel. )
___________________________________
Some of the other interesting lectures during the ‘Vibe of the Earth festival’ ;
‘Quest for communication with plants through a demonstration of science and art’ by scientist and artist Peter Levich of ‘Future Foundation’.
‘World of trees and our role in it.’ by international tree expert and developer Huib Sneep.
Rethinking time by Katya Po
Romantic Capitalism by David Theuvenet of 7 Billion Presidents
‘Technological Ecology is the study of technology’s interactions with other technologies, with organisms and with the environment. Do we need a reinterpretation of ‘ecology’? During this Future Based meetup we will engage in conversation with four experts from various disciplines, who will shed their light on the topic of Technological Ecology; Creating creatures and the Nature of Technology. What should we expect of the next nature that awaits us? ‘
Future Based is an interdisciplinary discussion platform rooted in Arnhem. Future Based addresses issues ranging from the natural sciences and philosophy to art, technology, and economics.
Speakers:
‘ Lisa Mandemaker is a social designer with a strategic, contextually aware and critical approach to research and practice. She considers design as a tool for debate and crafts (future) narratives through designed artifacts, using these as a form of storytelling to challenge assumptions, question or excite. Making impactful, topical work and creating strong interventions and conversation starters are key elements to her practice. Her latest projects focus on the possibilities and effects of the implementation of reproductive technologies into our daily life.
Abdelrahman Hassan
works as a researcher for the Digital Society School in Amsterdam. He
lives on the intersection between software, critical theory, data, and
poetry. His interests include memetics, internet geographies, technical
utopias/dystopias and depictions of e-governance. His overarching goal
is to bridge critical theory with digital practice and to limit
accessibility gaps and hurdles to open access to knowledge.
Norbert Peeters
studied Archaeology and Philosophy at Leiden University. Together with
the philosopher Th.C.W. Oudemans he wrote Plantaardig: vegetatieve
filosofie (2014) and in 2016 his debut Botanische revolutie: de
plantenleer van Charles Darwin appeared. Currently he works as a writer,
public speaker, PhD-student in Philosophy, and he organizes public
lectures for Leiden University.
Nicole Spit, worked after her graduation as a product designer for several years. Subsequently she started Studio Dáárheen (‘that way’), whereby trendsignals, technological developments and shifts of values in society are translated in to specific product advise. During her research she became fascinated by the recent developments in biotechnology and the possibilities of the manageable and artificially manipulated nature. As a designer she had to express her imaginative ideas into tangible designs. In these speculative designs she provides ideas and creates objects, which can contribute to provoke thoughts and answers in controversial discussions of the present and the future.’
Photo: Amy Shamblen via Unsplash/Tag Hartman-Simkins
Op 4 juni geef ik een lezing in het kader van het Cube Design Museum IMPACT!-programma en hun NATURE tentoonstelling. ‘NeoBio, een visie op de invloed van biotech op productdesign’.
wat : In deze talk gaat Nicole in op de veranderende designpraktijk in de huidige wereld waarin nieuwe (bio-) technologische ontwikkelingen en een attitudeverandering bij de consument, een bewustwording bij de maakindustrie vraagt.