Van ArtStudio Dáárheen is in Castricum een tentoonstelling over dementie te zien.
Waar moeten we heen in de toekomst met de gezondheidszorg? Zorgrobots, domotica, VR? Allereerst weer focussen op de menselijkheid in de zorg.
Meer begrip voor dementerenden, een minicursus mantelzorg in kunstobjecten.
In de binnenruimte van de ‘Tuin van kapitein Rommel’ is nog tot 20 juli 2017 de tentoonstelling ‘KOM in hun wereld, dementie begrepen van binnenuit’ te zien. De schilderijen en objecten in deze tentoonstelling hebben een titel die aanspoort om iets voor dementerenden te doen of meer begrip te krijgen voor dementerenden. Mijn eigen verzamelonderzoek naar en ervaringen met dementie, heb ik omgezet in een aantal kunstobjecten. Omdat ik denk dat deze schilderijen en objecten in korte tijd en op een ander niveau, de informatie kunnen verduidelijken. Alle schilderijen en objecten van deze tentoonstelling hebben een ‘KOM-titel’ die een aansporing vormt om onze dementerende dierbaren te helpen. In het boek behorend tot de tentoonstelling is de uitleg bij de objecten te lezen.
In de tentoonstelling zijn onder andere collage-schilderijen te zien, waarbij portretten uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam, gezichten hebben gekregen van ouderen van nu. Door 3d toevoegingen en andere aanpassingen, ondersteunen de kunstwerken een idee over omgang met en begrip voor dementerenden. Een kwetsbaar ogend beeldje heeft een memory-stick in haar lichaam, waarop nog een herinnering staat. Deze is door de toeschouwer af te lezen met bijbehorende QR-code. Een spiegel vermengd oudere ogen met je eigen spiegelbeeld. Letterlijk tijd voor zelfreflectie. Het is bij de kunstobjecten opletten op de subtiele details, in de kraag van kleding zijn figuren te zien, een abstract schilderij lijkt ineens een ruimte met ramen en herbergt een bewoner en wat zijn de overgebleven woorden op een vervormde afstandsbediening?