Studio Daarheen sprak met María Boto Ordóñez over project Pet Shop op DDW
Microben als huisdier op de Dutch Design Week

Gisteren, 21 oktober,  sprak ik op de Dutch Design Week met María Boto Ordóñez. (Biochemist) over het project Pet-Shop in samenwerking met de Waag society. Een project gebaseerd op een interessant idee om biotechnology meer onder de aandacht te brengen.

Haal nu je microben in huis!

Ze laten zich misschien minder makkelijk knuffelen, maar verder doen ze weinig onder voor het grotere huisdier. Bacteriën, schimmels, gisten of algen: koester ze en er komt een dag dat zij datzelfde voor jou doen.

Pet Shop heeft meerdere soorten micro-organismen op voorraad: donker en dominant, slim en snel, zacht en pluizig, of glow in the dark. Zorginstructies in de vorm van do’s en dont’s zijn bij de prijs inbegrepen. Gepast voer is verkrijgbaar tegen een geringe meerpijs. Voor accessoires voor je trouwe vriend kun je terecht in onze shop in shop. PET’IT levert er onder meer speeltjes, kooitjes en halsbanden.

Microben zijn niet alleen leuk om voor te zorgen, je kunt ze ook voor je aan het werk zetten. Ze zijn eigenlijk een must-have voor elke dierenvriend, knutselaar en (bio)hacker’

Met de pet shop, tijdens de Dutch Design Week , wil Waag Society biotechnologie de wereld in brengen. De life sciences hebben de afgelopen decennia een enorme vlucht genomen. Tot voor kort speelde die revolutie zich uitsluitend af in zorgvuldig afgeschermde universitaire en commerciële laboratoria. Tot biohackers zich ermee zijn gaan bemoeien.

Waag Society geeft hun in het Open Wetlab in Amsterdam een plek om te experimenteren met biotechnologie. Nu we steeds beter in staat zijn met levende organismen te ontwerpen, raken ook meer en meer kunstenaars en ontwerpers geïnteresseerd in micro-organismen en biodesign.

Pet shop wil het eigenaarschap van de natuur terugbrengen bij de werkelijke eigenaar.

In het Open Wetlab biedt Waag Society nu workshops aan om iedereen die dat wil te leren omgaan met apparatuur en biomateriaal. In het Biohack Academy programma kun je leren hoe je thuis een eigen doe-het-zelf laboratorium kunt opzetten. Waarin je kunt spelen met je micro-huisdieren.

Pet shop is uitgevoerd door een team van makers van Waag Society naar een idee van María Boto Ordóñez. (Biochemist)

Behalve als huisdier ‘just-for-fun’, kun je in de Pet Shop ook microben aanschaffen om thee van te zetten, om in te zetten  om een gefermenteerd drankje van te maken, als extra voedingsstof of bouwstof, of om iets op te laten lichten. Met een knipoog, maar toch iets om serieus over na te denken.

‘At the moment, photobacteria don’t have much to do with the human body. But let’s think towards the future: what if we could grow photobacteria on our skin and glow in the dark?’

Nicole Spit- Design Studio Dáárheen

Mocht je nog naar de Dutch Design Week gaan deze week, neem ook een kijkje in het Veemgebouw in Strijp-S op de 8e verdieping. Expo ‘Playing Life’, vormgeven met levende materie.

Biotechnologie project ‘Pet Shop` op DDW